בפרוס השנה החדשה ולקראת ערב ראש השנה תשפ"ה, דפנה זיו בוסאני, מנהלת היחידה לתזונה ולדיאטה במרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית, ממליצה להורים להתכונן ולהיערך לארוחת החג.
דבש:
הדבש הוא חומר מתוק טבעי שברפואה העממית מיוחסות לו סגולות מרפא רבות. עם כל ההילה הזו שנקשרה סביב הדבש, יש לזכור שדבש עשיר בסוכרים כמו הסוכר הרגיל בו אנו משתמשים, חום או לבן, הוא אינו מומלץ לחולי סוכרת ולא לצריכה מוגברת, כפי שסוכר לבן אינו מומלץ ואין להגזים בשימוש בו. חשוב לזכור כי לילדים מתחת לגיל שנה אסור לאכול דבש, בגלל החשש שיכיל רעלן שעלול לגרום לפגיעה כלל מערכתית בגוף (הטוקסין נמצא בנבגים (spores) של חיידק הבוטוליזם העלולים להימצא בדבש). מערכת החיסון של ילדים מתחת לגיל שנה לא מסוגלת להתמודד עם הרעלן הזה ועלולה לפגוע בבריאות התינוק בשל חשיפתו לנבגים בגיל צעיר מדי.
דגים:
מלבד חלבון איכותי, דגים מכילים גם חומצת שומן מסוג אומגה 3. הדגים העשירים באומגה 3 הם סול, סלמון, מקרל והליבוט. בשנים האחרונות מועשר גם מזון דגי הבריכה בארץ באומגה 3 ולכן בשרם עשיר יותר באומגה 3 מאשר בעבר. לדגים יתרונות בריאותיים רבים והם נמנים על המזונות שהתועלת מאכילתם הוכחה חד משמעית – הם מפחיתים סיכון למחלות לב וכלי דם. מומלץ לאכול לפחות 2 מנות דג לשבוע (מנה= 150 גרם). רצוי לאפות או לבשל את הדגים ולהימנע מטיגון. לדגים יתרונות תזונתיים נוספים: הם עשירים בחומצות שומן בלתי רווית ודלים בחומצות שומן רוויות וכולסטרול, טובים ללב ולשיפור הזיכרון: אכילת דגים באופן קבוע לפחות פעם בשבוע, מונעת ירידה בזיכרון ומפחיתה סיכון לאירועים לבביים אצל אנשים בריאים, כגון התקפי לב ושבץ.
רימון:
רימון הוא אחד מהפירות המכילים נוגדי חמצון בכמות גדולה. נוגדי החמצון עוזרים למזער את נזקי החמצון שנגרמים כתוצאה מפעילותו של הגוף. בריא לאכול רימון, אך כמו כל דבר, במידה. יש לזכור כי גם בפרי הזה, כמו ברבים מהפירות, תכולת הסוכר גבוהה.
ארוחת החג:
ארוחת החג בערב ראש השנה הינה בדרך כלל חגיגית ועשירה יותר מאשר ארוחות אחרות. מומלץ לאכול במהלך היום שתי ארוחות קטנות ושתי ארוחות ביניים, כאשר אחת מארוחות הביניים, רצוי שתהיה כשעה לפני הארוחה החגיגית, בכדי שלא להגיע רעבים לארוחה. בארוחה עצמה חשוב לזכור כי כוסית יין מכילה בין 90 – 160 קלוריות, ועל כן מומלץ להמעיט ביין ולהרבות בשתיית מים. כמו כן, מומלץ לחלוק בפרוסת עוגת הדבש עם אדם נוסף.
בארוחה עצמה אפשר לאכול וליהנות ממאכלי החג, אך מומלץ לדאוג לכך שמחצית הצלחת תכיל ירקות, רבע צלחת תוספות מפחמימות (רצוי מדגנים מלאים) והשאר מנה חלבונית כמו דג או בשר. במידה ואתם מארחים, השתדלו להכין מגוון של סלטים המבוססים על ירקות וירקות מבושלים. הכלל המנחה הוא להימנע מאכילה מופרזת ודיאטות "תיקון נזקים" לאחר החגים. את זה ניתן לעשות באמצעות אכילה נכונה במידה וללא ויתור על ההנאה ממאכלי החג. כדאי לנצל את נקודת הזמן הנהדרת של תחילתה של השנה החדשה ולהחליט שמנסים השנה לחיות בריא יותר. מתחילים בכך שמטמיעים הרגל חדש, למשל ארוחת ערב משותפת או הרגל בריאותי אחר שיכול לסייע ולהביא לאורח חיים בריא יותר לכל בני המשפחה.