
בסוף השבוע הקרוב צפוי להגיע לישראל גל קור קיצוני שמקורו בקוטב הצפוני, אשר עשוי להביא לטמפרטורות הנמוכות ביותר שירשמו השנה, כולל סיכוי לשלגים בהרי הצפון. תינוקות וקשישים שמתקשים לווסת את חום הגוף, צריכים להיזהר במיוחד ממזג האוויר הקיצוני, שכן כל אחד מהם עלול להיות חשוף לסכנות חמורות.
בעוד שמדינות אירופה רגילות להתמודד עם קור ומפעילות אמצעי חימום בבתים, בישראל – מדינה חמה מטבעה – לא רגילים למזג אוויר קיצוני בחורף. לאור הסכנות האפשריות של גל הקור הקרוב, חשוב להיערך מראש. ד"ר אביטל וייס, מנהלת תחום רפואת משפחה במחוז צפון של קופת חולים מאוחדת, מספקת המלצות מקצועיות כיצד להיערך בצורה מיטבית לגל הקור הקרוב ולמנוע תופעות מסוכנות כמו כוויות קור והיפותרמיה.
סכנות הקור
במצבים של קור ממושך, עשויות להתרחש תופעות מסוכנות. אחת מהן היא כוויית קור, שנגרמת כאשר כלי הדם באזורים המרוחקים והרגישים (כמו אצבעות הידיים, האף והאוזניים) מתכווצים, מה שמפחית את זרימת הדם לאותם אזורים. במקרים חמורים, הרקמה הפגועה עלולה להפוך לנמק ואף להגיע למצב שמצריך קטיעה.
כוויית קור מתבטאת בעור חיוור או כחלחל, תחושת צריבה, כאב ולעיתים גם אובדן תחושה. במקרים חמורים, הרקמה עשויה להפוך לשחורה בעקבות נמק. היפותרמיה מתחילה עם רעד בלתי נשלט, חולשה, עייפות ובלבול בדיבור, ובשלבים חמורים עשויה להוביל לאובדן הכרה.
סכנה נוספת היא היפותרמיה, שהיא ירידה חדה בטמפרטורת הגוף מתחת ל-35°C. טמפרטורה מתחת ל-32°C עלולה להיות מסוכנת לחיים. תינוקות, ילדים, קשישים ואנשים עם מחלות כרוניות נמצאים בקבוצות סיכון גבוה במיוחד להיפותרמיה.
קשישים וסכנות הקור
ד"ר גלית סגל, מנהלת תחום גריאטריה במאוחדת מחוז צפון, מציינת כי קבוצת "הקשישים השבריריים" נמצאת בסיכון גבוה ביותר היות והיא מתאפיינת באובדן שכבת השומן המבודדת ובירידה במשקל, מה שמפחית את יכולת הגוף לשמר את חומו ולמנוע נפילה בטמפרטורה קריטית. הרגישות המוגברת של אותם קשישים לקור, מובילה להגברת הסיכון להתפתחות היפותרמיה.
ד"ר סגל מזהירה כי לעיתים קרובות הסימנים המעידים על התפתחות היפותרמיה אינם בולטים, כאשר קשיש עשוי להיראות רגוע או אפילו אדיש למצבו, מה שעלול להטעות את הסביבה ולעכב את התחלת הטיפול המיידי. לכן, מניעה מהווה את כלי המפתח בשמירה על בריאות הקשישים. יש להקפיד על חימום מספק של חללי המחיה, על לבוש בשכבות המותאם לתנאי מזג האוויר ועל שימוש באמצעי חימום בטוחים ותקניים. מצב זה מקבל משנה תוקף כאשר קשישים הנמצאים במצב כלכלי מאתגר נאלצים לעיתים להשתמש באמצעי חימום לא מתקדמים או לא בטוחים, ובכך מגדילים את הסיכון לתאונות ופגיעות נוספות.
בנוסף, כאשר הגוף נדרש להוציא משאבים רבים לשמירה על חום תקין, הדבר עלול להעמיס על מערכות הלב וכלי הדם ולהחמיר מצבים כרוניים כגון יתר לחץ דם, מחלות לב ומחלות ניווניות של המפרקים. למרות שגם אוכלוסייה צעירה עלולה לחוות תופעות כאב בעקבות חשיפה ממושכת לקור, ההשפעה על קשישים היא חמורה יותר ועלולה להוביל להקטנת התנועה, ירידה בתפקוד היומיומי ואובדן היכולת העצמאית.
כיצד להיערך לגל הקור
- חימום הבית: יש לוודא שהבית מחומם כראוי, לטמפרטורה יציבה של 22–24°C, באמצעות אמצעי חימום בטוחים (כגון רדיאטורים ומזגנים). הימנעו מתנורי חימום בעלי להבה גלויה, ואם משתמשים בהם, יש להשגיח עליהם כל הזמן.
- לבוש נכון:
- תינוקות עד גיל חודשיים מתקשים לווסת את חום הגוף ולכן יש להלביש אותם בשכבת בגדים נוספת מהמבוגרים, כולל גרביים.
- ילדים מגיל חודשיים ומעלה: מומלץ ללבוש שתי שכבות ולדאוג לכובע וכפפות בעת יציאה מהבית. חשוב להסיר את הכובע בזמן השינה כדי למנוע סכנת חנק.
- חשוב לבדוק באופן תדיר את האזורים הרגישים כמו האף, האוזניים והאצבעות, במיוחד אצל אנשים עם מחלות כרוניות כמו סוכרת, בהם כדאי לבדוק גם את כפות הרגליים.
- אצל תינוקות וילדים, כדאי למדוד את חום הגוף באמצעות מגע בחזה או בגב, ולא בכפות הידיים או הרגליים, אשר עשויות להטעות.
- יציאה מהבית: עדיף להישאר באזור חם ואם כבר יוצאים החוצה, חשוב לבחור מסלולי הליכה המוגנים מרוח ולהימנע מחשיפה ממושכת לקור.
- מזון והכנות:
- כדאי להצטייד במזון מראש
- למקרה של הפסקת חשמל, יש להכין ערכת חירום הכוללת שמיכות חמות, לבוש תרמי ופנסים, וכן לרשום את מספרי החירום.
- שימוש בקמין או תנורי גז: חשוב לאוורר את הבית כדי למנוע הצטברות של גזים מסוכנים.
פנייה לעזרה רפואית
אם אתם חווים רעד בלתי נשלט, אובדן תחושה או בלבול בדיבור, אל תהססו – פנו מיידית לקבלת טיפול רפואי.
שימו לב, בניגוד לאמונה הרווחת, אלכוהול לא מחמם את הגוף – הוא למעשה גורם לאובדן חום. בנוסף, פעילות גופנית אינטנסיבית במזג אוויר קר עלולה לגרום להזעה, שמקררת את הגוף עוד יותר.
זכרו לשים לב לשכנים או אנשים אחרים בסביבתכם שיכולים להיות בקבוצת סיכון, והקפידו ליידע אותם ולעזור להם להיערך במידת הצורך עם אמצעי חימום ומידע מציל חיים.