מיד עם פתיחתה של מלחמת "חרבות ברזל", התגייס צוות רשת המרכזים הקהילתיים של יקנעם, מבית החברה למתנ"סים, ותוך זמן קצר בנה "תכניות הפוגה" ועל אף תחושת אי הבהירות וחוסר הוודאות, הגה יוזמות חדשות, תואמות גיל, מתוך הבנת צורך השעה במטרה לתת מענה מיידי להפגת מתחים, הסחת דעת ויצירת שיגרה, ככל הניתן, לילדי יקנעם וילדי משפחות מפונים, בהתאם להנחיות פיקוד העורף והעירייה.
מלחמה זו, שנכפתה עלינו ואילצה אותנו לשנות את חיינו ואת אופן שבו התנהלו חיינו עד לשבת שבעה באוקטובר, כאשר מחיי שיגרה אפפה אותנו באחת עננה של חרדה ואי וודאות, סדר היום שלנו ושל ילדנו השתנה מקצה לקצה ולא ידענו מה יילד היום הבא או השעה הקרובה.
דברים אלו הובילו את רשת המרכזים הקהילתיים של יקנעם, מבית החברה למתנ"סים, להחלטה לפתוח ללא עלות את החוגים והפעילויות לילדי המפונים על מנת לאפשר להם להגיע ולהשתלב במגוון החוגים. ואכן במהלך השבועות האחרונים, מדריכי רשת המרכזים הקהילתיים של יקנעם קיבלו בשמחה את פני הילדים, ואפילו בצהרונים ופעוטון ניצנים השתלבו מספר פעוטות, דבר שמקל על ההורים לשמור על שיגרה יומיומית להם ולילדיהם.
ליאור בכר מנכ"ל רשת המרכזים הקהילתיים, אשר נמצא בימים אלו בחזית הצפונית במילואים, ממשיך להוביל גם מרחוק, יחד עם צוות העובדים את הפעילות ברשת המרכזים הקהילתיים, בתמיכת הנהלת המתנ"ס ועיריית יקנעם.
"התקופה שנכפתה עלינו מורכבת מהרבה אי ודאות, תפקידנו כהורים להיות אי של ודאות ויציבות עבור ילדינו. מהמקום הזה אני מאמין שישנה חשיבות מרובה דווקא בימים אלו, ליצירת רשת פעילויות חברתיות אשר תאפשר לילדינו מרחב לוויסות רגשות ותעסוקה רגשית ופיזית ותסיט את דעתם מהמסכים, מ"חוסר בית" ומצריכת תוכן שאינו תואם את גילם".
הגוף מגיב לחרדה באמצעות תגובות פיזיולוגיות שלא תמיד נעלמות כאשר האיום מוסר. הרפיה וכושר, ריקוד או יצירה ואומנות – יכולים לסייע לפרוק מתחים ולשחרר הורמונים המשפרים את מצב הרוח. ברשת המרכזים הקהילתיים של יקנעם מאמינים שהשתתפות בחוג או פעילות חברתית אחרת הינה חיונית וחשובה, בעיקר בזמני משבר מעין אלו. הפעילות החברתית תקנה לילד רווחה נפשית, ביטחון עצמי ופנאי, כאשר אלו בהכרח יסייעו לו להתמודד טוב יותר עם המציאות המשתנה תוך הקטנה משמעותית של הסיכון לפתח חרדה ודיכאון.
נורית יחייא, מנהלת היחידה קהילתית להתפתחות הילד, הוסיפה: "חוסן הוא היכולת להתמודד בהצלחה, ואפילו לגדול נוכח מצבי סיכון. באירוע משברי כפי שאנו חווים כיום, בניית חוסן נפשי עבור הילדים שלנו היא המשימה המשמעותית ביותר כעת. כאשר אנו ההורים נדאג שהילד שלנו יהיה חלק מפעילות חברתית או חוג – נייצר עבורו שגרת יום נורמלית ונעניק לו הזדמנות לפיתוח מודעות עצמית ודימוי עצמי חיובי. כמו כן נעמיק את תחושת המסוגלות והשליטה של הילד בחייו תוך חיזוק היכולות החברתיות שלו".
חשוב להדגיש, כל החוגים פועלים לפי הנחיות פיקוד העורף וקרובים למרחבים מוגנים במידה של אירוע ביטחוני או אזעקה.
ברשת המרכזים הקהילתיים של יקנעם מחבקים את תושבי העוטף אשר מתארחים בעיר ומזמינים אותם להמשיך להגיע ולהשתלב בחוגים ופעילויות רשת המרכזים הקהילתיים שלנו.
קרדיט צילום: המרכז הקהילתי יקנעם