ביום חמישי החולף (30.5) התקיימה פגישה עם גורמי המינהל התכנון בנושא תוכניות המתאר להקמת שדה תעופה בינלאומי שני לישראל, כדי לדון בתסקיר הסביבה לגבי הקמת שדה תעופה משלים לנתב"ג בעמק יזרעאל.
תסקיר זה, שהוא על ידי גורמי המקצוע של חברת נתיבי ישראל ומנהל התכנון, מתאר באופן ברור את ההשלכות ההרסניות הסביבתיות הכבדות של הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל על כלל אזור הצפון ועל הפגיעה הבריאותית בהתאם לתושבות ותושבי האזור הכללי.
חוות הדעת שנכתבה על ידי המשרד להגנת הסביבה בנוגע לתסקיר כי מצבם של 12,000 איש שמתגוררים ב-15-20 יישובים צפויים להיות מורעים מצוא המצב הקיים. 4,000 מתו אישכם יידרשו למיגון אקוסטי לביתם ו-2,300 נוספים ייחשפו למפלס רעש שהוועדה קבעה שלא ניתן לאשר בתחומו שיטות שימושיות רגישות, לרבות מגורים .
מעבר לכך, חוות הדעת מצאה שהתוכנית להקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל (תמ"א 15 ד') " תפגע ותשנה את פניהם של השטחים הפתוחים במרחב ". יזרעאל, ותשנה באופן משמעותי את דומה של ארץ המורשת החקלאית ותרומתה בסיפור הקמתה של מדינת ישראל".
כמו כן, לתוכנית תהיה אקולוגית מרחיקת לכת עם שהיא תפגע בשטחים הפתוחים ותקטעים מסדרונות אקולוגיים. מעבר לכך, חוות הדעת קבעה כי " הקמת השדה תגרע שטחי חקלאות השטחים בעמק: בעידן שבו ביטחון מזון ועצמאות תזונתית כינן חלק בלתי נפרד מהחוסן הלאומי, אנו סבורים מיקום המוצע, בלב אזור שהקלאי כל כך מתאים, אינו מתאים להקמת שדה תעופה".
במכתב עליו חתום אלעד פנחס – ראש אגף התכנון והגר שושן – מתכננת מחוז צפון במשרד להגנת ה ממליצים באופן נחרץ לא לקדם את חלופת הסביבה רמת דוד ולחכות לקבלת תסקיר הסביבתי לחלופת נבטים, לפני קידום הדיון בנושא: "אנו סבורים כי זו הדרך המיטבית לקבל החלטה מושכלת בנושא. צורך התכנוני שעל הפרק – קרי, שדה תעופה משלים לנתב"ג".
בדיון שנערך בזום השתתפו עשרות ראשי רשויות מדרום ומצפון הארץ, אנשי אקדמיה, אנשי סביבה ונציגי מטה התושבים האזרחי. לאורך הדיון נשמעו ביקורת על תהליך התכנון הלוקה בחוסרים, בנקודות מרכזיות אליהם המתכננים לא התייחסו, אי הקידום של חלופת נבטים ולהרס הסביבתי הצפוי.
מפורום הרשויות המתנגדות להקמת שדה התעופה בעמק יזרעאל נמסר: "חוות הדעת של המשרד להגנת הסביבה מציגה את האמת שמשרד הפנים מבקש להסתיר: הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל תוביל להרס אזור הצפון ופינוי אלפי תושבות ותושבים. מיטב המומחים המקצועיים קבעו כי התוכנית המוצעת תפגע בביטחון התזונתי של מדינת ישראל, לצד פגיעה משמעותית בסביבה.
במהלך הישיבה נחשפו ההשפעות שייגרמו לאזור, מדובר ב-23 רשויות מקומיות המתפרשות על פני שטח של למעלה -600,000 דונם, שטח הגדול פי 20 משטחה של העיר עפולה!
משרד הפנים חשב שהוא יצליח להעביר את ההחלטה מתחת לשולחן בזמן מלחמה – אנחנו נתנגד בצורה נחושה לפגיעה בתושבות ותושבי הצפון."
- מצורפת מפת מינהל התכנון ונתיבי ישראל וחוות הדעת של המשרד להגנת הסביבה.