באנר עליון
באנר עליון

חמישה עשר הפירות והירקות המזוהמים ביותר

חמישה עשר הפירות והירקות המזוהמים ביותר

היום התפרסם סקר ראשון מסוגו שערכו שרית כספי-אורון מהמחלקה המדעית בעמותת אדם, טבע ודין ועו”ד דפנה שלו בנושא חומרי ההדברה בפירות וירקות המציג את הפירות והירקות המזוהמים ביותר, לצד אלו הנקיים ביותר.

כולנו גדלנו על הפתגם ‘תאכל פרי ותהיה לי בריא’. ואכן, ירקות ופירות הינם בריאים ומספקים מינרלים וויטמינים החשובים לגוף. עם זאת, כשאליהם מצטרפים שאריות של חומרי הדברה, שחלקם רעילים וחלקם משפיעים על המערכת ההורמונאלית של הגוף שלנו, אותו פרי או ירק ‘בריא’ הופך למזוהם ומסוכן.

להורדת הסקר המלא (קובץ PDF) 

נכון שלא ידעתם מה אתם מכניסים למקרר?

הסקר המקיף מציג בפניכם את הנתונים הבאים:  “חמישה עשר המזוהמים” רשימה של הפירות והירקות המזוהמים ביותר.  “עשרת הנקיים” רשימה של הפירות והירקות שנמצאו נקיים ביותר. “עשרת החורגים הגדולים” רשימה של עשרת הפירות והירקות שחריגתם מהתקן הייתה הגבוהה ביותר. פרטים על חומרי ההדברה שנמצאו בפירות ובירקות ועל ההשפעות הבריאותיות העלולות להיגרם מחשיפה אליהם. טיפים ועצות על מנת להקטין את החשיפה שלכם ושל משפחותיכם לחומרי הדברה. קריאה לפנות לרשויות ולדרוש פיקוח ואכיפה טובים יותר על מנת להקטין את החשיפה שלנו לחומרי הדברה. כך שנוכל לאכול פירות וירקות בשפע, בלי חשש לבריאותנו.

הסקר נשען על הנתונים שהתקבלו ממשרד הבריאות בין השנים 2006-2010. דירוג הירקות והפירות המזוהמים ביותר חושב על ידי הכפלת ריכוז שארית חומרי ההדברה שנמצא בכל פרי וירק במקדם הרעילות של חומרי ההדברה ובמשקל של מנה ממוצעת. כלומר: בסקר זה בנוסף ל’מקדם הרעילות’- מדד המחשב את מידת הרעילות של מנת חומר ההדברה, חושב ריכוז כלל שאריות חומרי ההדברה במוצר מסוים.

חמישה עשר המזוהמים

ברשימת המזהמים: ענבים, סלרי, תפוח עץ, פירות הדר, סלק, כוסברה, שמיר, חסה, נענע, לקט עליי בייבי, אגס, קולרבי, אפרסק, תפו”א ופלפל. במקום הראשון ברשימה הענבים בהם נמצאו שאריות מ-22 חומרי הדברה שונים, אחריהם מופיע הסלרי בו נמצאו 35 חומרי הדברה שונים ואחר כך נמצאים תפוחי עץ, בהם נשארו שאריות של יותר מעשרה חומרים. במקום הרביעי נמצאים פירות ההדר, שהוגדרו מזוהמים בגלל קליפתם המזוהמת, למרות שהיא מונעת חדירת חלק מהחומרים ולכן החשיפה לחומרי הדברה עשויה להיות פחותה. במקום החמישי ברשימה: הסלק. בגידול חקלאי זה נמצאו שאריות החומר אנדוסולפן שפוגע במערכת ההורמונאלית. חומר זה נאסר לאחרונה לשימוש בישראל, אבל נמצא בבדיקות שהתייחסו לחמש השנים האחרונות. כמו כן, ברשימת עשרת הגידולים בהם התגלו רמות חריגה גבוהות, התגלו בעשבי תבלין רמות חריגה גבוהות במיוחד. לדוגמה, ב-86% מדגימות של שמיר ובשיעור דומה בעלי מנגולד ונענע.

עשרת הנקיים

בבדיקה התגלו לא מעט תוצרים חקלאיים נקיים משאריות חומרי ההדברה. הבולטים שבהם הם: פסיפלורה, אבוקדו, נבטים, בטטה ובצל, שנמצא בהם אחוז אפסי של בדיקות עם חריגות מהמותר.

“על משרד החקלאות לדאוג להקמת בסיס נתונים ממוחשב הכולל נתונים מדויקים על ריכוז חומרי הדברה, במקביל, יש לפעול בדחיפות להפחתת החשיפה של הציבור לחומרי הדברה”, אומר עו”ד עמית ברכה, מנכ”ל אדם טבע ודין.

המלצות כך תמשיכו לצרוך ירקות ופירות החיוניים לבריאותכם, תוך הקטנת החשיפה לחומרי הדברה. גדלו בעצמכם- לא חייבים בהכרח חצר גדולה, מספיקים מרפסת או אדן חלון על מנת לגדל צמחי תבלין וירקות ירוקים, אשר נמצא כי הם בעייתיים במיוחד מבחינת נוכחות חומרי הדברה. קנו אורגני! על פי הבדיקות שנערכו על ידי משרד הבריאות, תוצרת אורגנית הינה נקיה מחומרי הדברה. לצד זאת, לרוב תוצרת אורגנית הינה יקרה יותר מתוצרת קונבנציונלית, עובדה שמחייבת שינוי כדי שתהיה נגישה לכולם. לכן, נמליץ להתמקד בירקות ופירות אשר נמצאו כבעייתיים ביותר ברשימת “חמישה עשר המזוהמים” ואשר נצרכים בכמות הרבה ביותר בביתכם. ייתכן שקיימת אפשרות גם לקנות תוצרת אורגנית ישר מהחקלאי בסביבת מגוריכם, בררו זאת באזור שלכם! תמיד כדאי לשטוף- נמליץ לשטוף פירות וירקות עם סבון (עדיף אקולוגי/טבעי). נדגיש כי שטיפה מסירה רק חלק מסוים משאריות חומרי ההדברה. קילוף הפרי או הירק תורם אף הוא להסרת חלק משאריות חומרי ההדברה, אך טומן בחובו גם אובדן משמעותי של הערך התזונתי המצוי בקליפה ולכן הוא אינו מומלץ תמיד.

לצערנו, משרד הבריאות ומשרד החקלאות לא מפרסמים את הנתונים המלאים אודות שאריות של חומרי הדברה במזון. לכן, החלטנו למלא תפקיד ציבורי חשוב הזה ולחשוף בפניכם (בקבצי האקסל שלמטה) את הנתונים שקיבלנו בעקבות העתירה שהגשנו -לפי חוק חופש המידע.

הכתבה פורסמה במקור באתר אדם, טבע ודין

תגובות

תגובות

באנר לפוסט קטן

Related posts

באנר לפוסט גדול
  • Facebook
  • Twitter